Apakah erti procrastination?

Posted: Jun 10, 2010 in Pelbagai

Salam semua. Rasanya tajuk di atas sudah jelas m’beritahu ke mana artikel ini akan pergi?

Definitions of procrastination on the Web:

  • the act of procrastinating; putting off or delaying or defering an action to a later time
  • dilatoriness: slowness as a consequence of not getting around to it
    wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn
  • Procrastination refers to the counterproductive deferment of actions or tasks to a later time. Psychologists often cite such behavior as a mechanism for coping with the anxiety associated with starting or completing any task or decision. …
    en.wikipedia.org/wiki/Procrastination
  • SpongeBob SquarePants is an animated television series broadcast on Nickelodeon, an American cable network. The series premiered on May 1, 1999 and is currently in its seventh season.
    en.wikipedia.org/wiki/Procrastination_(SpongeBob_SquarePants_episode)
  • The act of postponing, delaying or putting off, especially out of habitual carelessness or laziness
    en.wiktionary.org/wiki/procrastination
  • procrastinate – postpone doing what one should be doing; “He did not want to write the letter and procrastinated for days”
  • procrastinate – postpone or delay needlessly; “He procrastinated the matter until it was almost too late”
    wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn
  • The Procrastinator is an album by jazz trumpeter Lee Morgan released on the Blue Note label. It was recorded on July 14, 1967 and features performances by Morgan, Wayne Shorter, Bobby Hutcherson, Herbie Hancock, Ron Carter and Billy Higgins.
    en.wikipedia.org/wiki/The_Procrastinator

Ni aku ambil dari google define. Memang tidak dinafikan manusia ini, mahluk yang agak cenderung kpd suka bertangguh-tangguh. Cakap je apa keje yg org x penah rasa nak bertangguh nak buat. Makan & tidur pun ada yg bertangguh jugak. Kalau x percaya gak, hal ini akan terbukti time world cup nanti. Majoriti akan sanggup bersengkang mata dan tidur x kisah lah breakfast, lunch, nap dan sepanjang kempen ni kerana tagline ‘makan bola, minum bola, tengok bola, tidur bola,  sampaikan mimpi pun bola’. Akhirnya, yg pasti , merudumlah produktiviti pekerja dan pelajar seperti saya.

Tp yang ingin sy bicarakan di sini bukanlah nak kritik world cup @ kondem pasukan negara lain ( itali akan menang gak akhirnya…. :P) tetapi bagaimana procrastination yg m’beri impak yg amat besar kpd manusia sejagat ini tidak kira musim bola @ tidak dan memikirkan cara mengatasinya.

Sy terjumpa satu bahan dlm internet tentang cara utk mengatasi procrastination sama ada cara islam @ universal (nota: cara islam masih boleh diamalkan oleh semua manusia)

“The perfect remedy for procrastination is to nurture sound faith in the manner of the Salaf As-Salih (pious predecessors). Prior to Islam, they were a people without any sense of human achievement or performance, but once they were exposed to the empowering message of the Qur’an, they became energized and utterly transformed; they shook off their complacency and lethargy, and became peak performers and achievers. Whatever they touched was changed anew through their dynamic faith. The Qur’an spoke thus about their faith, “Is he – who was once dead and then We revived him (through the message of Islam) and thus We appointed for him a light whereby he walks among people – comparable to one who is steeped in darkness, never able to come out of it?” (Al-An`am: 122)

Berdasarkan petikan di atas, islam menegaskan bhw cara mengatasikan VIRUS ini ialah dgn menanamkan kesedaran tentang akidah itu sendiri. Maka al-Quran dan Sunnah lah jawapannya. Kerana formula kecemerlangan Quran lah yg memletakkan islam sbg kuasa dunia suatu masa dahulu dgn izin Allah SWT.
Menurut Hendrik Edberg, ada 7 cara utk mengatasi “pembunuh senyap” ini:
1 Recognize that there is more pain in procrastinating than not
Kita perlu sedar bhw jika kita terus menerus bertangguh, kita yg akan menggung akibatnya di kemudian hari. Oleh itu sentiasa psiko diri anda dgn m’bayangkan masalah yg akan dihadapi jika keje tu x siap. Nahas kita !

2 Force yourself to do it before you really absolutely have do it…
Paksa diri utk buat gak.  Cuba setkan matlamat utk siapkan keje tu, tp kalau dah last minute ,  terima je lah yg anda seorang yg gagal mengurus diri. Gagal urus diri petanda yg kurang baik dlm karier, rumah tangga bg yg nak kawin @ dah kawin, dan muslim, muslimah yg sejati

3 Create a flow
Ciptakan suasana utk bekerja dan siapkan keje kolej bg pelajar khususnya. Mustahil lah kita boleh buat keje kalau dalam laptop kita ada citer Glee @ drama Korea full season yg memang kita minat. Mula dgn bersihkan bilik supaya kepala x berserabut. Lepas tu buat keje yg ringan2 dulu. Jgn paksa diri kecuali dah last minute.
4 Get some leverage
Buat apa yg utama dahulu . Yg paling garang pensyarah @ advisor kene siapkan dulu. Jgn fikirkan sgt benda yg remeh-temeh ni.
5 How do you eat an elephant? One bite at a time…
Buat keje satu2. Jgn cuba buat sekaligus. Saya dah tulis kat atas td. List kan keje yg ada dan yg mana perlu buat dulu.

6 Change your beliefs
Percaya yg anda sekarang berada di realiti. Dan realiti tak selalunya indah. Kadang2 kita boleh bersenang lenang. tp selalunya kita x! Ubah mindset yg ada dalam kepala.

7 Make a small deal with yourself
Akhir sekali yg agak berkesan pd sy, bg gula2 kat diri sendiri. Bukan gula2 yg bdk2 selalu makan tu tp hadiah. Contoh, abis folio bisnes, gi tgk wayang. Kan best dan rasa motivate utk buat!
Akhir kata,
Everyone who is taken by death asks for more time, while everyone who still has time makes excuses for procrastination.

–Ali Ibn Abi Talib RA

Salam

Komen-komen
  1. solo4everz berkata:

    Tp sygnya..aku sendiri x siap keje. Procrastination ni dah kritikal dlm diri aku.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s